Vänligen fyll i din epostadress så skickar vi en länk för att återställa ditt lösenord via epost omedelbart. 

Startsida

Nylon och Dyneema linor

()

Sortera

Hur väljer man nylon och dyneema linor?

Nylon och dyneema linor för spjutvapen är en av de bästa linorna för spjutvapen. Dessa linor är mycket kraftfullare än vanliga spjutvapenlinor, och nu använder många fiskare dem. Nylon och dyneema linorna är för spjutvapen skapade med tunna trådar och de lyckas ha ett lager för att täcka de tunna fibrerna. Varumärkena som erbjuder dessa linjer är Cressi , SEAC , Mares , Salvimar och Beuchat .

Att välja nylon och dyneema linjer för spjutvapen

När du väljer mellan nylon och dyneema linor finns det flera faktorer att ta hänsyn till baserat på dina specifika behov och den avsedda användningen av linan. Här är några viktiga överväganden:

Styrka och hållbarhet: Dyneema linjerna är kända för sitt exceptionella förhållande mellan styrka och vikt. De är betydligt starkare än nylonlinor med samma diameter. Om du behöver en lina med hög draghållfasthet och minimal stretch är Dyneema ett utmärkt val. Nylonlinjer , å andra sidan, ger bra styrka men är i allmänhet inte lika starka som Dyneema. Nylonlinor tenderar dock att vara mer hållbara och motståndskraftiga mot nötning, vilket gör dem lämpliga för applikationer där slitage är vanligt.
Stretch och stötdämpning: Nylonlinor har en högre grad av stretch jämfört med Dyneema. Denna stretch ger utmärkt stötdämpning, vilket gör nylonlinor till ett föredraget val för applikationer som kräver viss giv och förlåtelse, såsom dockningslinor eller ankarlinor. Dyneema linor har minimal sträckning, vilket kan vara fördelaktigt för applikationer som kräver maximal känslighet och minimal förlängning, som fiske eller drakeflygning.
Vattentålighet: Nylonlinor tenderar att absorbera vatten, vilket kan påverka deras styrka och prestanda. Våta nylonlinor kan bli svagare och kan behöva torkas före förvaring. Dyneema linjer , å andra sidan, är mycket motståndskraftiga mot vattenabsorption. De behåller sin styrka och prestanda även när de är våta, vilket gör dem lämpliga för vattenbaserade applikationer som båtliv eller marina sporter.
UV beständighet : Både nylon och Dyneema linjer kan behandlas eller tillverkas för att ha UV beständighet. Men i allmänhet tenderar Dyneema linjer att ha bättre inneboende UV beständighet och tål långvarig exponering för solljus utan betydande nedbrytning. Om din linje kommer att utsättas för utomhuselement och solljus, överväg att välja en UV beständig variant för bättre livslängd.
Diameter och flexibilitet: Nylonlinjer har vanligtvis en större diameter jämfört med Dyneema linjer med samma styrka. Detta kan påverka deras flexibilitet och enkla hantering. Dyneema linjer är tunnare och mer flexibla, vilket möjliggör bättre knutbindning och enklare hantering i allmänhet. Om du behöver en lina som är lätt att arbeta med och har en mindre diameter kan Dyneema vara ett bättre val.
Det är viktigt att bedöma kraven i ditt specifika användningsfall och överväga avvägningarna mellan styrka, sträckning, vattenbeständighet, UV beständighet och pris.

top