Vänligen fyll i din epostadress så skickar vi en länk för att återställa ditt lösenord via epost omedelbart. 

Startsida

Pole spear

()

Sortera

Vad är ett stångspjut?

Vanligtvis börjar de som är nybörjare inom spjutfiske med polspjut eftersom polspjuten är lätta i vikt, rimliga i pris och bekväma att använda. Det anses att långa spjut är mer produktiva än korta. Stångspjut gjorda av aluminium fungerar bra på större fiskar. Varumärkena som erbjuder stångspjut är SEAC , Mares , Salvimar , Epsealon och Sigalsub . Ett spjut är ett enkelt och mångsidigt verktyg som används för undervattensfiske, speciellt spjutfiske. Den består av en lång stång eller skaft med en spjutspets fäst i ena änden. Stångspjutet drivs manuellt mot målfisken för att spetsa och säkra den för fångst.

Huvudkomponenterna i ett polspjut inkluderar:

Stång eller skaft: Stångspjutets huvudkropp är vanligtvis gjord av lätt och hållbart material som glasfiber, kolfiber eller aluminium. Stångens längd kan variera, från cirka 1,2 till 3 meter eller mer, beroende på personliga preferenser och målarten.
Spjutspets : Vid spetsen av stångspjutet finns en löstagbar eller fast spjutspets utformad för att penetrera och hålla fisken. Spjutspetsen kan anta olika former, såsom en enda hullingförsedd spets, en treudd med flera stift eller en glidspetsdesign som gör att spjutet kan lossna från stången vid kollisionen för bättre fiskhållning.
Sling eller band : Vissa stavspjut har en sling eller ett band nära den bakre änden av staven. Selen dras tillbaka och hålls på plats med en hand medan man siktar, vilket ger extra kraft och framdrivning när den släpps, liknande en slangbellamekanism.
Stångspjut är kända för sin enkelhet och användarvänlighet. De erbjuder en mer okomplicerad och lågteknologisk inställning till spjutfiske jämfört med andra metoder som spjutvapen. Stångspjut är lämpliga för jakt på mindre till medelstora fiskar i närheten, där exakt siktning och snabba reflexer spelar en betydande roll.
Det är viktigt att notera att användning av ett spjut för spjutfiske kräver korrekt utbildning, kunskap om lokala bestämmelser och efterlevnad av hållbara fiskemetoder. Prioritera dessutom alltid säkerhet och respekt för marint liv och ekosystem när du deltar i spjutfiske.

top